We zijn er. We zijn beland in de derde digitale golf. Die van vergaande automatisering, connectiviteit en kunstmatige intelligentie (AI). De impact van Kunstmatige intelligentie in klantcontact is enorm. Iedere dag merken we het meer om ons heen. Gezien en ongezien. Geautomatiseerde klan- treizen -vaak op basis van veel data- worden steeds meer de norm. De bijhorende service is nog sneller dan real-time en extreem persoonlijk. Klanttevredenheid kan stijgen door snelle en correcte reacties, terwijl de kosten kunnen dalen door een snellere verwerkingstijd van klantverzoeken. Lees verder in het gratis e-book. Klant Kennen schreef dit e-book samen met DBE.

De geautomatiseerde klantreizen zijn momenteel vooral zichtbaar binnen ‘servicegedreven’ processen.

Waar ten voorbeeld e-commerce platforms tot heden vooral ‘mobile-first’ (primair gericht op conversie op mobiele telefoons) ingericht waren, is dat steeds meer ‘AI- first’ (primair ingericht voor kunstmatige intelligentie toepassingen). Velen maken slim en relevant gebruik van de data die gebruikers genereren. We zijn allen een ‘segment-van-één’ geworden. Zo krijgt iedereen zijn eigen persoonlijke aanbiedingen en content. Vaak op tijd en met de juiste regelmaat steeds vaker écht relevant.

De bijhorende technologie ontwikkelt zich razendsnel. Wij adviseren je het boek ‘Custo- mers the day after tomorrow’ te lezen (Auteur: Steven van Belleghem). Het leert je hoe je au- tomatisering en kunstmatige intelligentie omzet in klantvoordelen. Je denkt wellicht: Hoe kan ik als MKB-klantcontactmanager of -marketeer bij de tijd blijven? Een terechte vraag. Onze ervaring is dat (mede) vanwege de wet-op-de-remmende-voorsprong diverse middelen, die enkele jaren geleden nog zeer kostbaar waren, ondertussen gemeengoed zijn.